Het verhoor heeft voor de politie geen andere bedoeling dan:
– Proberen bewijsmateriaal tegen je los te krijgen
– Je een schuldverklaring te laten ondertekenen
– Informatie over jou en anderen te verkrijgen zodat ze zelf geen geen zoek- en speurwerk hoeven te verrichten
– Om de inlichtingendiensten van inlichtingen te voorzien.
Daarbij geldt:
– ‘Alles wat je zegt, kan en zal tegen je gebruikt worden’
– Onschuldig verklaren bestaan niet
– Politieke verklaringen horen niet thuis in een verhoorkamer
– De politie is niet je vriend
– Het weigeren van een verklaring, de enige gepaste manier is om met een repressief staatsapparaat om te gaan
– Zwijgen is een daad van solidariteit
De politie probeert het wel anders voor te stellen. Ze suggereert dat je na een praatje misschien wel kan vertrekken, dat ze je uit de cel haalt om menselijke redenen (!!) voor ‘n sigaretje, of zelfs dat ze in jou en je ideeën geïnteresseerd uit, uit pure privé belangstelling. “Misschien kan je me nog van gedachten veranderen, ik sta overal voor open”.
Ook beginnen ze het verhoor wel eens met: “Nu kun je zelf zeggen wat je ervan vindt”, alsof je kan gaan verdedigen.
Voor de duidelijkheid nog even wat redenen waarom je beter niets kunt verklaren, op een rijtje gezet;
– zij (de politie) hebben dagelijks ervaring met ondervraging, voor jou is het misschien de eerste keer
– je geeft hun door te zwijgen geen bewijzen in handen
– als je iets verklaart zal de rechercheur dat in z’n proces-verbaal altijd verdraaid proberen weer te geven
– als je iets verklaart geef je houvast om door te vragen
– je moet als verdachte nooit proberen te vertellen hoe het werkelijk is toegegaan. Tot je samen met je advocaat een verdediging hebt opgesteld voor tijdens een eventuele rechtszaak kun je dus beter je mond houden.
Vaak weet de officier van justitie op het moment dat je wordt verhoord nog niet eens wat hij je ten laste zal leggen. Het is dus onmogelijk dat jij je verdediging al klaar zou hebben.
Het hangt dus niet van je al of niet verklaren af of je nog langer wordt vastgehouden (ook al beweren de smerissen dat vaak).
Vrij geparafraseerd uit : ‘Laat je niet pakken’ van Uitgeverij Lont (1981) en Linkse Hulp Brochure ‘Zwijg in alle talen’ (2005)
Verhoortechnieken
De politie is getraind in informatie uit mensen te krijgen. Ook het meest onschuldige praat met een geïnteresseerde buurtagent is uiteindelijk niet bedoeld om het dagelijkse weer te bespreken. Het dient om informatie te vergaren, dat voor de toekomst misschien voor de autoriteiten handig zou kunnen zijn.
Tijdens de verhoor-workshops van de arrestantengroep delen we onderstaande formulieren uit, om inzicht te geven in de trucjes die de politie gebruikt om mensen aan het praten te krijgen:
Het is daarnaast ook belangrijk om te beseffen dat de politie tijdens je hele verblijf op het politiebureau aan het vissen is naar informatie, dus ook tijdens het luchten, bij het brengen van eten, bij de fouillering, als je weer vrij wordt gelaten, et cetera.
Solidariteit is ons wapen
In 2005 schreef de Linkse Hulp ook al eens een goede brochure over waarom je tijdens het verhoor beter kunt zwijgen. Het is nog seeds zeer de moeite waard deze te lezen: